Fietsroute vanaf Rossum, door Volthe, langs Ootmarsum en door Agelo weer terug naar Rossum.

Vertrekken kan vanaf het Thijplein in Rossum.

Andere mogelijkheden zijn: Boer’n bistro ’t Peuleke en Café Partycentrum Hutten.

Deze fietstocht gaat door Volthe, langs het kanaal en Ootmarsum, en vervolgens door Agelo weer terug naar Rossum. We komen bij het kanaal Almelo-Nordhorn en de Hunenborg.

Ook hebt u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het toeristenstadje Ootmarsum met zijn bezienswaardigheden zoals het Los Hoes en de mooie stadskern.

De wegen en fietspaden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. De lengte van de route is ongeveer 25 kilometer.

Fietsers die vanaf Ootmarsum de route willen volgen kunnen beginnen bij de splitsing Oldenzaalsestraat met de Dussinkweg (bij Hotel de Landmarke).

Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route.

Horeca gelegenheden onderweg:


Fietsroutes vanuit Rossum

Foto vijfsprong bij Rossum

Fietsroute door Volthe, langs het Kanaal Almelo-Nordhorn, langs Ootmarsum en via Agelo weer terug naar Rossum.

Landkruis in Volthe

Fietsroute langs kapellen en landkruisen in Rossum, Lemselo en Volthe.

Foto Jan Wesselink hoes

Fietsroute over de Paasberg, door het dorp De Lutte en dan via Beuningen terug naar Rossum.
Boerderij Lattrop

In Lattrop opgebouwde boerderij uit Volthe

Fietsroute via Tilligte naar Brecklenkamp, een stukje Duitsland en via Ootmarsum weer terug.
Springendal

Straat door het Springendal.

Fietsrouterichting Beuningen en dan via Ootmarsum door het Springendal richting Agelo en dan via Weerselo weer naar Rossum. Dit is de midvastenloop maar dan op de fiets.

Foto van boerderij op de Paasberg

Fietsroute door Volthe en over de de Paasberg naar de rand van De Lutten en terug naar Rossum.
Langoed Singraven

Fietsroute over het Landgoed Singraven

Fietsroute door Volthe naar het schuivenhuisje en het Landgoed Singraven.
Landschap Volthe

Fietsen door Volthe en langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug naar Rossum

Fietsroute door de omgeving buurtschap Volthe, langs het kanaal Almelo-Nordhorn en weer terug naar Rossum.
Molen bij Kleissen

Molen bij camping de Molenhof

Fietsroute naar Weerselo, dorpsgezicht het Stift en door de natuur langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug.
Fietsen langs Deurningen en de De Lutte


Beschrijving van de route:

 • Hier is het vertrekpunt Kulturhus Rabo de CoCeR (Geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en koffiepunt). Ook een koffiepunt is Bjorn’s Bloemboutique (als de winkel open is).
 • We fietsen langs de kerk (binnen kijken mag) richting de Father Raatgerstraat.

De kerk van Rossum

De kerk van Rossum is gebouwd rond 1940 en inmiddels dus meer dan 60 jaar oud. Er is plaats voor 800 mensen. Mooi zijn de glas-in-lood ramen en de indeling van de kerk. Hier is nog niet teveel gemoderniseerd. Ook het achter de kerk gelegen kerkhof is de moeite waard om eens te bekijken.

 • Hier gaan we rechtsaf en volgen de Father Raatgerstraat.
 • Aan het einde van de Father Raatgerstraat gaan we rechtsaf, de Grotestraat, en na 50 meter links. We fietsen nu op het Pierikspad.
 • We gaan vervolgens onder de verkeersweg Oldenzaal-Ootmarsum door, gaan linksaf en komen bij de Wiekerstraat. Hier gaan we rechtsaf.
 • We fietsen tussen het essenlandschap door en komen bij een bocht naar links. Vervolgens komen we bij een splitsing en volgen hier rechts de Wiekerstraat.
 • Na ongeveer 200 meter gaan we rechtsaf en nemen de Smienkweg (een gedeelte is fietspad). Aan het einde gaan we rechtsaf en volgen de Zoekerstraat.
 • Bij een splitsing komen we op de Everlostraat en gaan hier linksaf. U ziet hier een karakteristieke Twentse Es.
 • Door een laan met statige bomen vervolgen we onze weg en gaan bij de eerste straat, de Loosteresweg, linksaf.
 • We fietsen deze straat uit en komen op een viersprong. Hier gaan we links de Wiekerstraat op en achter de beek, na 100 meter, gaan we rechts de Laarweg in.

Het Voltherbroek

Nadat we enkele boerderijen zijn gepasseerd komen we in het Voltherbroek. Dit is niet het einde van de bewoonde wereld maar het begin van een mooi natuurgebied in de buurtschap Volthe. Om er te wandelen is het gebied toegankelijk voor het publiek. Vroeger was het gebied niet te gebruiken voor de landbouw maar door betere afwatering is een gedeelte ontgonnen. Momenteel is men bezig om er weer een natuurgebied van te maken. Voor de boeren, die grond in dit gebied hebben liggen, is dit een ernstige aantasting van hun bestaan maar de natuurliefhebbers zijn blij met deze ontwikkeling.

 • Wanneer de verharde weg een scherpe bocht naar links maakt en overgaat in de Broekweg, gaan we rechtdoor het fietspad op. Aan het einde van dit fietspad komen we op de weg langs het kanaal Almelo-Nordhorn en gaan hier rechtsaf.
 • We fietsen tot de eerstvolgende brug, steken hier het kanaal over, en gaan direct weer links.
 • We volgen deze zandweg, met goed fietspad, langs het kanaal ongeveer 200 meter. Hier kunt u, rechts van de weg, de overblijfselen vinden van de Hunenborg. Na dit uitstapje naar de Hunenborg moet u weer terug naar de weg langs het kanaal om de fietsroute te kunnen vervolgen richting Broekmatenweg. Hier gaan we rechtsaf.

De Hunenborg

Na ongeveer 200 meter gaat rechts een weg naar beneden de kanaaldijk af. Als u beneden aan de dijk rechtsaf gaat komt u bij een open plek waar vroeger de Hunenborg heeft gestaan. Het verhaal wil dat hier, heel lang geleden, de Hunen woonden. De Hunen waren grote sterke mensen. Een boerenknecht heeft eens een van de Hunen gezien en deze wilde hem een hand geven maar de knecht werd zo bang dat hij hard naar de boerderij van zijn baas rende. De Huun werd door deze weigering zo kwaad dat hij de knecht tot de boerderij achtervolgde. Toen de knecht de “niendeur” binnen ging sloeg de bijl van de Huun in de “stiel” naast de deur.

Onderzoekingen in 1919 hebben aangetoond dat er gebouwen hebben gestaan, omringd door een gracht. Waarschijnlijk is de bouwperiode de tweede helft van de negende eeuw. Deze gebouwen zijn later weer afgebroken met op de meeste plaatsen inclusief de fundering. De plek waar de Hunenborg heeft gestaan is nu weer toegankelijk voor het publiek en als u goed kijkt kunt u de vormen van weleer herkennen.

 • Aan het einde van deze straat komen we bij de Vlierweg en gaan linksaf om vervolgens de Tilligter beek te passeren. Hierna gaan we linksaf en volgen de Kooiweg.
 • Aangekomen bij Dusinkweg (OPLETTEN) gaan we rechtdoor over de Timmusweg en fietsen tot de Berend Vinckenstraat. We zijn nu bij een buitenwijk van Ootmarsum. Hier gaan we linksaf en volgen de Berend Vinckenstraat tot de Oldenzaalsestraat. Deze straat (OPLETTEN) steken we over en gaan linksaf.

Even naar Ootmarsum

Hier kunt u ook rechtsaf om het Stadje Ootmarsum te bezoeken. Ootmarsum is een van de mooiste stadjes in Twente. Er is altijd wat te beleven. Bezoek eens het Los Hoes of de R.K. Kerk in het centrum. In de zomervakantie worden op een aantal donderdagen de “Siepelmarkten” gehouden.

Informeer even bij de VVV naar de juiste data. Ootmarsum wordt in Twente ook wel de Siepelstad genoemd. Vandaar de naam Siepelmarkten. Even voor de duidelijkheid: een siepel is een ui.

U kunt de route later weer vervolgen door naar dit punt terug te fietsen.

 • Na ongeveer 50 meter gaan we rechtsaf en fietsen op de Kleinesweg. Deze volgen we tot de Weerselosestraat. Hier gaan we rechts en volgen de Weerselosestraat.
 • Na ongeveer 250 meter gaan we linksaf en komen op de Zonnenbergweg. We volgen deze weg en komen langs het landkruis, waar in het verleden brood werd uitgedeeld aan de Ageloërs.
 • We fietsen door tot de Ageleresweg en gaan hier linksaf. Na ongeveer 150 meter houden we rechts aan en komen op de Heggelkampsweg. We komen uit in de kern van Agelo.
 • In de kleine dorpskern van Agelo gaan we bij Café “Groot Agelo” rechtdoor de Borgstadweg. Bij de volgende splitsing gaan we rechts de Enktermorsweg in.
 • Daarna komen we bij de Voortsweg. We gaan hier rechtsaf en volgen deze weg tot de Nijenkampsweg.
 • Hier gaan we links en zien aan de rechterkant de klootschietersbaan van Agelo.

De sport Klootschieten

Deze sport is in Twente populair en de meeste dorpen hebben een klootschietersvereniging. Het spel wordt gespeeld door twee ploegen van zes personen. Gespeeld wordt met een houten bal, gemaakt van zeer droog en hard hout en gevuld met lood. Deze bal heeft ongeveer de grootte van een tennisbal. De bedoeling is dat iedere speler twee of drie keer werpt en de ploeg die aan het einde van de wedstrijd de grootste afstand heeft afgelegd heeft gewonnen.

 • We volgen de Nijenkampsweg, steken het kanaal en de kruising met de Wolfsbergweg over, en zijn in de Paalmaat.
 • Aan het einde komen we bij de Paalmaatsdijk en gaan hier linksaf.

De Paalmaat

U hebt al gemerkt dat hier weinig boerderijen staan. Het gebied waar u nu fietst bestaat voornamelijk uit weilanden en is pas de laatste halve eeuw geschikt gemaakt voor agrarisch gebruik.

 • We volgen de Paalmaatsdijk en komen bij een vijfsprong. Hier gaan we schuin rechtsaf en volgen de Reimerweg. We komen hier langs fruitboerderij Oold Bleank.
 • We komen weer in de buurt van Rossum en na enkele bochten hebt u uitzicht op het dorp met als middelpunt de kerktoren.
 • Aan het einde van de Reimerweg gaan we linksaf en volgen de Father Raatgerstraat tot het einde en gaan hier rechtsaf.
 • Na 50 meter over de Grotestraat gaan we links en na de fietstunnel gaan we rechtsaf. We zijn op de Esweg.
 • We komen langs Loonbedrijf Oude Lashof en gaan hier linksaf het fietspad op.
 • Vervolgens komen we uit bij de Everlostraat en gaan rechtsaf. De Everlostraat volgen we tot een scherpe bocht naar rechts met op de hoek B&B Erve Fakkert. Hier gaan we rechtdoor (GOED UITKIJKEN) en bevinden ons op de Molenweg.
 • Aan de Molenweg ligt Camping Roderveld en aan het einde van deze weg zijn we bij Boer’n bistor ‘t Peuleke.
 • Hier gaan we rechtsaf richting de Oldenzaalsestraat.
 • Deze straat steken we over (OPLETTEN) en gaan rechtsaf het fietspad op.
 • We komen bij het dorp Rossum en gaan hier linksaf.
 • Bij Café Partycentrum Hutten gaan we linksaf en volgen de Thijstraat tot de R.K. Plechelmuskerk.
 • Wij zijn op het Thijplein bij het beginpunt van de route.

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietstocht. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fietstocht of bij een van de activiteiten. Kijk daarvoor op de dorpsagenda.

Wij danken u voor uw komst en wensen u een goede reis naar huis.

Voor meer info mail naar: informatie.

Foto’s van de route >>

Laatste keer bijgewerkt: 10 augustus 2019