Recreatiemogelijkheden in Rossum

Onderstaand een overzicht van plaatsen waar u wat kunt bekijken of genieten van de natuur.

De Blokhut

Naast Boer’n bistro ‘t Peuleke ligt de blokhut. Een gebouw dat wordt beheerd door Scouting Rossum en gebruikt wordt voor activiteiten van de scouting. Ook is het gebouw te huur voor het organiseren van weekenden, scouting-kampen en jeugd driedaagse.

Havezathe het Everlo

In de buurtschap Volthe ligt de uitspanning Havezathe het Everlo met daar omheen een prachtig wandelgebied. Vanaf de parkeerplaats bij de havezathe kunt u via de bewegwijzerde wandelroutes kennis maken met de mooie natuur en de rust in het gebied.

Kapellen in en rond Rossum

Twente is bekend om de vele Mariakapellen. Ook Rossum is daarop geen uitzondering. Via een speciale fietsroute komt u langs alle kapellen.

R.K. Kerk in Rossum

Het dorp Rossum en omgeving is overwegend Rooms Katholiek. Daarom beschikt het dorp over een prachtige kerk die in 1939 is gebouwd en plaats biedt aan 750 gasten. De Plechelmuskerk is dagelijks geopend dus loop een binnen om een kijkje te nemen.

Kroezeboom

De bij de meesten van u bekende kroezeboom is de boom in Fleringen. Ook Rossum heeft zijn kroezeboom. Ga maar eens kijken aan de Boschweg net buiten her dorp. Deze boom mag er ook zijn.

Het is een mooie plek om even uit te rusten tijdens een fietstocht.

 

Landkruizen rond Rossum

Rond Rossum staan een aantal landkruizen. Deze landkruizen zijn geplaatst eind jaren 40 begin jaren 50 van de vorige eeuw. Via een speciale fietsroute komt u langs alle landkruizen.

Roderveld

Aan de zuidoostkant van Rossum ligt in de buurtschap Volthe het Roderveld. Dit natuurgebied heeft een mooie geschiedenis. Tot midden vorige eeuw liep hier de spoorverbinding Oldenzaal – Denekamp met in het Roderveld station Rossum.

Na opheffing van de spoorlijn is er in het gebied klei gewonnen waar o.a. vaseline van werd gemaakt. De winning van klei is gestopt maar de vijvers (kleigaten) zijn er nog. Het gebied is toegankelijk om te wandelen. Mooi beginpunt is Café ‘t Peuleke.

Rosummermeden

Aan de noordwestkant van het dorp in het natuurgebied Rossummermeden te vinden. Dit gebied is de laatste jaren helemaal gerenoveerd en terug gegeven aan de natuur.

Het is een prachtig wandel- en fietsgebied.

Tuffelkelder

Vroeger moesten de groenten en aardappelen anders worden bewaard dan tegenwoordig. Heel veel boeren hadden daarvoor een “tuffelkelder” gebouwd. Deze schuur, half onder de grond, was koel en vorstvrij en dus heel geschikt voor het bewaren van o.a. aardappelen.

In Rossum is er een gerestaureerd en deze staat, net buiten het dorp, aan de Everlostraat.

Wandelen over de Essen

U komt naar Rossum en zoekt een mooie plek om te wandelen. U kunt naar het Everloo maar ook vanuit Rossum zijn er een aantal mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is een wandeling over het essenlandschap in de buurtschap Volthe.

Parkeer uw auto of fiets bij Partycentrum Hutten of Kulturhus Rabo de CoCeR en u staat aan het begin van een mooie wandeling.

Wandelen aan de rand van Rossum

Een andere mogelijkheid is een wandeling aan de zuidwestkant van ons dorp in de buurtschap Lemselo. Links van de Lemseloseschoolweg loopt een prachtig pad door een aangelegd landschap met af en toe een mooi uitzicht op de kerktoren van Rossum.

Parkeer uw auto of fiets op het plein bij de kerk en u staat aan het begin van een mooie wandeling.