Fietsroute vanaf Rossum naar Denekamp en dan, via Tilligte en Ootmarsum naar Agelo en via Weerselo naar Rossum.

Vertrekken kan vanaf Café ‘t Peuleke aan de rand van Rossum.

Hier beschrijven we een bijzondere route. Het is een route van 40 kilometer die door veel mensen, elk jaar ongeveer 1400, wordt gelopen op de zaterdag midden in de “veertig dagen tijd”.

De “veertig dagen tijd”, vroeger de vasten, is voor de Rooms Katholieken de tijd van Aswoensdag tot Pasen. Een tijd van bezinning en daar hoort de midvastenloop bij. Deze wandeltocht is een sponsorloop waar geld word ingezameld voor een project in de derde wereld.

U kunt deze route fietsen volgens onderstaande beschrijving waarbij we op diverse plaatsen uitleg geven wat daar, tijdens de midvastenloop, gebeurt. Natuurlijk mag u de route ook lopen. We zijn bezig om de route in stukken te knippen om u de gelegenheid te geven de route in gedeelten te lopen.

Deze fietstocht gaat door Volthe, langs Landgoed Singraven, langs het kanaal Almelo-Nordhorn, door Ootmarsum, door Nutter, door Agelo, langs Weerselo en weer terug naar Rossum.

Onderweg zijn er diverse recreatieve mogelijkheden zoals Huis Singraven, de watermolen, kanaal Almelo-Nordhorn, het Schuivenhuisje, de Hunenborg, stadje Ootmarsum, het Springendal, Kuiperberg en de Agelose Es.

De wegen en fietspaden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. De lengte van de route is ongeveer 40 kilometer. Behalve in Rossum kunt u ook aan de route beginnen in Denekamp (Singraven), Ootmsrum (Rotonde Laagsestraat), Agelo (Café Agelo) en Weerselo (Haarstraat).

Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route.

Horeca gelegenheden onderweg:


Fietsroutes vanuit Rossum

Foto vijfsprong bij Rossum

Fietsroute door Volthe, langs het Kanaal Almelo-Nordhorn, langs Ootmarsum en via Agelo weer terug naar Rossum.

Landkruis in Volthe

Fietsroute langs kapellen en landkruisen in Rossum, Lemselo en Volthe.

Foto Jan Wesselink hoes

Fietsroute over de Paasberg, door het dorp De Lutte en dan via Beuningen terug naar Rossum.
Boerderij Lattrop

In Lattrop opgebouwde boerderij uit Volthe

Fietsroute via Tilligte naar Brecklenkamp, een stukje Duitsland en via Ootmarsum weer terug.
Springendal

Straat door het Springendal.

Fietsrouterichting Beuningen en dan via Ootmarsum door het Springendal richting Agelo en dan via Weerselo weer naar Rossum. Dit is de midvastenloop maar dan op de fiets.

Foto van boerderij op de Paasberg

Fietsroute door Volthe en over de de Paasberg naar de rand van De Lutten en terug naar Rossum.
Langoed Singraven

Fietsroute over het Landgoed Singraven

Fietsroute door Volthe naar het schuivenhuisje en het Landgoed Singraven.
Landschap Volthe

Fietsen door Volthe en langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug naar Rossum

Fietsroute door de omgeving buurtschap Volthe, langs het kanaal Almelo-Nordhorn en weer terug naar Rossum.
Molen bij Kleissen

Molen bij camping de Molenhof

Fietsroute naar Weerselo, dorpsgezicht het Stift en door de natuur langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug.
Fietsen langs Deurningen en de De Lutte


Beschrijving van de route:

 • We vertrekken bij Boer’n bistro ‘t Peuleke en fietsen langs de manege over de Molenweg. Onderweg komen we langs Camping Roderveld. We fietsen door tot het einde van de Molenweg en komen bij de Everlostraat. Aan de linkerkant ziet u B&B Erve Fakkert. Hier gaan we rechtdoor.
 • Na een paar honderd meter gaan we rechtsaf en volgen de Havezatheweg. Vervolgens komen we langs een boerderij. We fietsen door tot we rechtsaf kunnen over het fietspad naast de Goorweg. We zijn in de buurtschap Volthe en kunnen genieten van het landschap en de rust.
 • We volgen de Goorweg en komen bij een onverharde kruising met de Palthedijk. Hier gaan we rechtdoor. Kijk iets verder eens aan de rechterkant van de weg naar de boom met de dikke knobbel. De Goorweg gaat over in een verharde weg.
 • Aan het einde van de Goorweg komen we bij een splitsing en gaan hier rechtdoor. We zijn nu op de Volterdijk. Deze straat volgen we over een kruising en fietsen door tot de Matenweg. Hier gaan we linksaf.
 • Na een kleine honderd meter gaan we rechts en gaan over de halfverharde Singravenweg. De weg gaat door het bos. We kruisen een halfverharde weg (Borgbosweg) en gaan hier rechtdoor. Daarna komen we bij een fietspad naast de rivier de Dinkel.
 • We volgen dit fietspad en komen bij de brug over de Dinkel. Links ziet u Huis Singraven. Na nog een keer over een brug komen we bij de splitsing met de Molendijk. Hier gaan we linksaf.

Rustpunt midvastenloop

Tijdens de Midvastenloop gaan de wandelaars hier rechts voor een koffiepauze bij de kantine van de voetbalvereniging in Denekamp. Daarna lopen ze weer terug naar dit punt om de route te vervolgen.

E.H.B.O.

Langs de route van de Midvastenloop zijn op diverse plaatsen E.H.B.O. posten waar je de voeten kunt laten behandelen. Hoe verder je loopt hoe meer kans maak je op blaren. Dus, goede schoenen en sokken zijn belangrijk. Even voor de goede orde: tijdens uw fietstocht zult u geen E.H.B.O. posten tegenkomen.

 • We fietsen nu op de Molendijk en deze gaat over in de Schiphorstdijk. Links zien we Huis Singraven en rechts de Kasteellaan. We gaan rechtdoor en komen langs de Watermolen Singraven. Hier is nog een stukje van een oude straatweg met keien.
 • We vervolgen de Schiphorstdijk en passeren een brug. We gaan hier rechts.
 • Na het bos fietsen we door tot het kanaal Almelo-Nordhorn We gaan de brug niet over maar gaan voor de brug links langs het kanaal. Dit fiets wat makkelijker.

Oorlogsmonument

Ongeveer 100 meter voor de brug links is een oorlogsmonument naar aanleiding van het droppen van wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En voor de brug rechts is na ongeveer 200 meter het Schuivenhuisje. Hier kruist het kanaal Almelo-Nordhorn met de Dinkel.

 • We volgen de Kampstieweg en de Kanaalweg Zuidzijde en komen bij de volgende brug (Hunne brug) over het kanaal. Dit zijn de twee gerestaureerde voormalige ophaalbruggen aan onze route. Hier gaan we rechtsaf over de brug en na de brug links. Aan de rechterkant ligt de Hunenborg.
 • We komen bij de Broekmatenweg en gaan hier rechts.

De Hunenborg

Het natuurgebied de Hunenborg is een aantal jaren geleden helemaal opgeknapt. Onderzoekingen in 1919 hebben aangetoond dat er gebouwen hebben gestaan, omringd door een gracht. Waarschijnlijk is de bouwperiode de tweede helft van de negende eeuw. Deze gebouwen zijn later weer afgebroken met op de meeste plaatsen inclusief de fundering. De plek waar de Hunenborg heeft gestaan is nu weer toegankelijk voor het publiek en als u goed kijkt kunt u de vormen van weleer herkennen.

 • We fietsen verder over de Broekmatenweg en komen uit bij de Vlierweg. Hier gaan we links en passeren vervolgens de Tilligterbeek. Direct achter de beek gaan we linksaf over de Kooiweg.

Warme maaltijd

Tijdens de midvastenloop is er kort voor het einde van de Kooiweg gelegenheid om o.a. erwtensoep te eten. Heel veel lopers maken van deze gelegenheid gebruik om even uit te rusten.

 • Aan het einde van de Kooiweg komen we bij een vijfspring met o.a. de Dusinksweg. Hier gaan we rechtsaf en volgen de Dusinksweg tot de Alleeweg. Hier gaan we links.
 • We volgen de Alleeweg en komen langs de sportvelden van de voetbalvereniging uit Ootmarsum.

Kantine voetbal Ootmarsum

Tijdens de midvastenloop kan gebruik worden gemaakt van de kantine van de voetbalclub om daar iets te drinken, je kaart te laten stempelen en je voeten te laten behandelen.

 • Nadat we aan het einde van de Alleeweg zijn steken we de Berend Vinckenstraat over en komen op een wandelpad langs een vijver. Na ongeveer 100 meter gaan we rechtsaf en vervolgen de route tussen twee vijvers.
 • We fietsen door tot de Profietstraat (achter langs de sporthal en de basisschool) en steken deze over. We zijn in de Odemarusstraat en gaan rechtdoor.
 • We passeren de Smithuisstraat en de Cellenkampstraat om uit komen bij de rotonde Denekamperstraat-Rondweg. We gaan hier links over het fietspad rechts naast de Rondweg.
 • Na 100 meter gaan we rechts en volgen het fietspad tot aan de Nutterseweg. Hier gaan we linksaf en fietsen door tot aan de splitsing met de Wittebergweg.
 • Hier gaan we links en blijven op de Nutterseweg. Hier kunnen we genieten van het mooie glooiende landschap in de buurtschap Nutter. Na een paar kilometer gaan we rechts over de Wittebergweg.

Springendal

We zijn hier dicht bij het natuurgebied het Springendal met veel natuurschoon zoals bossen en heidevelden. Ook begin hier de Mosbeek. Er zijn veel wandel- en fietsmogelijkheden in en rond het Springendal.

 • Vervolgens gaan we de eerste weg links en komen op de Bovenesweg. Deze weg volgen we tot de Vasserweg. We steken deze weg over (OPLETTEN) en komen op een onverharde weg. Voor het bos gaan we linksaf over de zandweg en komen, links van de weg, bij recreatieboerderij De Roezeberg.
 • Hier gaan we rechtdoor en komen bij de Onzoelweg. Hier gaan we links. We volgende deze weg tot de Steenbergweg.
 • Bij de kruising met de Steenbergweg gaan we rechtsaf en fietsen door tot de Tubbergerdijk. Hier gaan we linksaf.
 • We volgende de Tubbergerdijk en komen bij de Almelosestraat (straat Ootmarsum – Reutum). Deze straat steken we over (OPLETTEN) en gaan verder over de Hezebergweg.
 • Na een bocht naar links komen we bij de kruising met de Ageleresweg. Hier gaan we rechtsaf. We fietsen nu door een van de mooiste essen van Twente.
 • We volgen de Ageleresweg en passeren de Zonnenbergweg. Bij de volgende splitsing gaan we rechtsaf en volgen de Heggelkampsweg tot de Weerselosestraat. U ben nu bij Café Groot Agelo.
 • Er steken de Weerselosestraat over (OPLETTEN) en vervolgen onze route over de Borgstadweg. Bij de eerstvolgende kruising gaan we rechts en komen op de Enktermorsweg.
 • We fietsen door tot de kruising met de Voortsweg en gaan hier rechtsaf. Deze straat volgen we tot de Nijenkampsweg en gaan hier linksaf. We zijn bij de klootschietersbaan van Agelo met op de hoek het clubgebouw wat tijdens de midvastenloop een stempelpost is en een EHBO post.

Klootschieten

Deze sport is in Twente heel populair en de meeste dorpen hebben een klootschietersvereniging. Het spel wordt gespeeld door twee ploegen van zes personen. Gespeeld wordt met een houten bal, gemaakt van zeer droog en hard hout en gevuld met lood. Deze bal heeft ongeveer de grootte van een tennisbal. De bedoeling is dat iedere speler twee of drie keer werpt en de ploeg die aan het einde van de wedstrijd de grootste afstand heeft afgelegd heeft gewonnen.

 • De Nijenkampsweg volgen we en gaan over het kanaal Almelo-Nordhorn en vervolgens rechtdoor bij de kruising met de Wolfsbergweg. Bij de splitsing met de Paalmaatsdijk gaan we rechtsaf en volgen de Paalmaatsdijk.
 • Via de Paalmaatsdijk komen we bij de Vospeldijk en gaan hier recfhtsaf. Na ongeveer 100 meter gaan we weer rechtsaf en volgen de Eertmansweg. De weg fietsen we af tot de Legtnbergetrstraat.
 • Bij deze kruising gaan we linksaf en volgen de Legtenbergerstraat langs sporthal ‘t Trefpunt en komen via de Aanleg bij de splitsing met de Haarstraat. Hier gaan we links.
 • We fietsen door tot de splitsing met de Nijstadweg en gaan hier weer links. Vervolgens fietsen we door tot de splitsing met de Haarstraat.
 • Hier gaan we linksaf (OPLETTEN) en volgen de Haarstraat waarna we, na de kruising met de Alofssteeg/Glipsdijk, rechtsaf gaan en de Bentertsteeg Deze gaat na een paar honderd meter over in een onverharde weg met daarnaast een prima fietspad.
 • Weer een paar honderd meter verder wordt het een verharde weg met nog steeds de naam Bentertsteeg. We kruisen de Ootmarsumsedijk en komen langs een Mariakapel waarna we de rand van Rossum zien.
 • Aan het einde van de Bentersteeg gaan we links en komen op de Lemseloseschoolweg aan de rand van Rossum. Bij de volgende splitsing houden we rechts en komen op de Thijstraat.
 • We komen bij de R.K. Kerk van Rossum en gaan links waarna we op de Father Raatgerstraat fietsen. Aan het einde gaan we rechtsaf en zijn op de Grotestraat.
 • Na ongeveer 50 meter gaan we links en zijn op het Pierikspad. Via de tunnel onder de rondweg door komen we op de Esweg en gaan rechts.
 • We komen langs Loonbedrijf Oude Lashof en gaan hier linksaf het fietspad op.
 • Vervolgens komen we uit bij de Everlostraat en we gaan rechtsaf. De Everlostraat volgen we tot een scherpe bocht naar rechts met rechts B&B Erve Fakkert. Hier gaan we rechtdoor (GOED UITKIJKEN) en bevinden ons op de Molenweg.
 • Aan de Molenweg ligt Camping Roderveld en aan het einde van deze weg zijn we weer bij Boer’n bistro ‘t Peuleke.

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietstocht. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fietstocht of bij een van onze festiviteiten.

Wij danken u voor uw komst en wensen u wel thuis.

Voor meer info mail naar: informatie.

Foto’s van de route >>

Laatste keer bijgewerkt: 10 augustus 2019.