Fietsroute vanaf Rossum door Volthe, dicht langs Havezathe Het Everloo, langs het kanaal Almelo Nordhorn en weer terug naar Rossum.

Vertrekken kan vanaf het Thijplein in Rossum

Andere mogelijkheden zijn: Boer’n bistro ‘t Peuleke en Café Partycentrum Hutten. Ook is het natuurlijk mogelijk om op een ander punt aan de route te beginnen.

Deze fietstocht gaat door het bos bij Havezathe Het Everloo, door Volthe, langs het Kanaal Almelo-Nordhorn en door het dorp Rossum.

De fietstocht gaat door de prachtige natuur in Volthe en omgeving. We komen langs het Roderveld, langs het kanaal en door het Volther Broek.

De wegen en fietspaden van deze route zijn over het algemeen goed begaanbaar. De lengte van de route is ongeveer 17 kilometer.

Op deze pagina staat een korte beschrijving van de route.

Horeca gelegenheden onderweg:

Fietsroutes vanuit Rossum

Foto vijfsprong bij Rossum

Fietsroute door Volthe, langs het Kanaal Almelo-Nordhorn, langs Ootmarsum en via Agelo weer terug naar Rossum.

Landkruis in Volthe

Fietsroute langs kapellen en landkruisen in Rossum, Lemselo en Volthe.

Foto Jan Wesselink hoes

Fietsroute over de Paasberg, door het dorp De Lutte en dan via Beuningen terug naar Rossum.
Boerderij Lattrop

In Lattrop opgebouwde boerderij uit Volthe

Fietsroute via Tilligte naar Brecklenkamp, een stukje Duitsland en via Ootmarsum weer terug.
Springendal

Straat door het Springendal.

Fietsrouterichting Beuningen en dan via Ootmarsum door het Springendal richting Agelo en dan via Weerselo weer naar Rossum. Dit is de midvastenloop maar dan op de fiets.

Foto van boerderij op de Paasberg

Fietsroute door Volthe en over de de Paasberg naar de rand van De Lutten en terug naar Rossum.
Langoed Singraven

Fietsroute over het Landgoed Singraven

Fietsroute door Volthe naar het schuivenhuisje en het Landgoed Singraven.
Landschap Volthe

Fietsen door Volthe en langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug naar Rossum

Fietsroute door de omgeving buurtschap Volthe, langs het kanaal Almelo-Nordhorn en weer terug naar Rossum.
Molen bij Kleissen

Molen bij camping de Molenhof

Fietsroute naar Weerselo, dorpsgezicht het Stift en door de natuur langs het kanaal Almelo-Nordhorn weer terug.
Fietsen langs Deurningen en de De Lutte

Beschrijving van de route:

 • Hier is het vertrekpunt Kulturhus Rabo de CoCeR (Geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en koffiepunt). Ook een koffiepunt is Bjorn’s Bloemboutique (als de winkel open is).
 • Ga vanaf het Thijplein (de kerk aan uw rechterkant) via de Thijstraat naar de Grotestraat. Hier gaan we rechtsaf en fietsen door tot de Oldenzaalsestraat.
 • Hier gaan we bij Garage Roesthuis rechtsaf en volgen het fietspad naast de Oldenzaalsestraat. We passeren de Everlostraat.
 • Vervolgens, na 100 meter, zijn we bij de oversteek naar de Tramweg. Hier steken we de weg Rossum-Oldenzaal (OPLETTEN) over.
 • Bij Boer’n bistro ‘t Peuleke gaan we linksaf en volgen langs de manege de Molenweg. Aan het einde van de Molenweg, met halverwege Camping Roderveld, gaan we rechtdoor en volgen de Everlostraat. Links is B&B Erve Fakkert.
 • Na 200 meter krijgen we de splitsing met de Havezatheweg en hier gaan we rechtsaf.
 • Na 100 meter ziet u rechts een onverharde weg. Het is mogelijk om hier een wandeling te maken door het Roderveld.
 • We volgen de Havezatheweg tot de Goorweg en gaan hier rechts het fietspad op.

Landschap in Volthe

We hebben tot hier kunnen genieten van het Essenlandschap en de rust welke de natuur uitstraalt. Kijkt u hier nog eens rond over het weidelandschap met de boerderijen. Maak ook gebruik van de overal aanwezige bankjes om eens uit te rusten en te genieten.

Nu komen we in het bos bij Havezathe Het Everloo en kijk daar straks eens naar de boom met de dikke knobbel, rechts van de weg.

Zoals reeds aangegeven kunt u vanaf de Havezatheweg een wandeling maken door het Roderveld. Ook is het mogelijk om te wandelen vanaf het kruispunt Palthedijk-Goorweg. U mag wandelen rond de Havezathe het Everloo (Palthedijk links) en er is een met palen aangegeven wandeling in het bos (Palthedijk rechts).

 • We volgen de Goorweg tot de kruising met de Palthedijk. Dit is de eerstvolgende onverharde kruising. Hier gaan we rechtdoor. Rechts gaat u naar de straat Oldenzaal-Denekamp en links naar Havezathe het Everlo. Na ongeveer 100 meter ziet u aan de rechterkant van de weg de boom met de dikke knobbel.
 • We vervolgen onze route door het bos en komen op een verharde weg. Tussen de weilanden fietsen we tot het einde van deze straat en gaan hier linksaf.
 • Dit is de Everlostraat en deze volgen we tot de Loosteresweg. Hier gaan we rechtsaf. Als u de Everlostraat nog 100 meter volgt ziet u links Havezathe Het Everlo en rechts, achter de weilanden, een gerestaureerde oude boerderij. De boerderij is particulier bezit, bewoond en niet toegankelijk voor publiek.
 • Aan het einde van de Loosteresweg komen we bij een kruispunt en gaan hier rechtsaf. We fietsen nu op de Linderdijk.
 • Bij de volgende kruising gaan we links en komen op de Ekelhofsveldweg. Na 25 meter is er links aan de Ekelhofsveldweg een z.g. kikkerpoel. U mag even gaan kijken maar let wel op de natuur. Deze weg volgen we en komen later op een fietspad.
 • Na een scherpe bocht naar rechts gaan we voor de beek linksaf over een verhard fietspad.
 • Via dit fietspad komen we bij het kanaal Almelo-Nordhorn. Hier gaan we linksaf. We passeren (rechts) een van de ophaalbruggen over het kanaal en vervolgen onze weg. Aan de overkant van het kanaal is de Hunenborg. U mag daar gaan kijken.
 • We fietsen door tot na de bocht in de weg langs het kanaal tot we linksaf  kunnen langs de beek en we zijn dan op de Laarweg. Dit fietspad volgen we tot de verharde weg.
 • Hier gaan we rechtdoor en fietsen tussen de boerderijen en woningen tot we bij de Wiekerstraat zijn. Hier gaan we rechts.
 • De Wiekerstraat volgen we en komen langs een van de landkruizen die rond Rossum te vinden zijn. Er is een fietstocht langs alle landkruizen en kapellen rond Rossum.
 • We komen bij een kruising met links de Zoekerstraat en gaan hier rechtdoor.
 • Langzaam maar zeker komen we in de buurt van het dorp Rossum. Ongeveer 50 meter voor het einde van de Wiekerstraat staat rechts een kapel. Hier gaan we linksaf en komen op de Esweg.
 • Deze Esweg gaat over in een fietspad en net daarvoor gaan we rechtsaf door de fietstunnel onder de Oldenzaalsestraat door.
 • We zijn op het Pierikspad. Aan het einde komen we bij de Grotestraat en gaan hier rechts. We zijn in het dorp Rossum.
 • Na 50 meter gaan we linksaf en komen op de Father Raatg1erstraat richting het Thijplein in Rossum.
 • Bij de R.K. Kerk gaan we linksaf en zijn weer bij het beginpunt van de route.

Tot slot

We zijn aan het einde gekomen van deze fietstocht. U hebt de mogelijkheid om nog even iets te drinken en we zien u graag terug in Rossum voor een andere fietstocht of bij een van onze festiviteiten.

Wij danken u voor uw komst en wensen u een goede reis naar huis.

Voor meer info mail naar: informatie.

Foto’s van de route >>

Laatste keer bijgewerkt: 27 juli 2019.